RECIPE

Oliebollen (Dutch newyear's eve treat)

Dutch New Year's treat.

Author:Coert Vonk
Category:Cookies
Cuisine:Dutch
Rating:
 (2)

Ingredients

Yeast starter
400 ml milk, luke warm
1/2 tsp. sugar
2 1/2 tbsp. active dry baker's yeast
Dough
500 g unbleached white flour
1/2 tsp. salt
120 g raisins or currents
egg
Frying
3 l canola oil, in 4 or 5 qt. pan

Instructions

Yeast
  1. STARTER: Los de gist op in de helft van de melk en roer daar de suiker door. Laat de gistmelk op een warme plaats staan tot er belletjes aan de oppervlakte komen.
Dough
  1. : Zeef de bloem met het zout in een kom. Maak een kuiltje in het meel, en giet daar de gistmelk in. Roer met de mixer voorzichtig de gist door het meel tot er een klontvrij beslag ontstaat. Klop er dan het ei, de rest van de melk en rozijnen/krenten door. Leg een vochtig gemaakte schone theedoek over de kom en laat het deeg ongeveer een uur rijzen op een warme plek.
Frying
  1. : Zet het vergiet op een bord, en leg er keukenpapier in. Verhit het frituurvet of de olie in de frituurpan tot 160C/320F. Dat is vlak voor er damp vanaf komt. Pas op: als de olie te heet is, worden de bollen te hard. Neem de lepels en vet ze licht in met (sla)olie. Schep een lepel beslag uit de kom, en hou die boven de frituur. Schuif het beslag met de tweede lepel in het vet. Schep niet meer dan ongeveer 6 à 8 bollen tegelijk in het vet en hou de kleur goed in de gaten. Als de bollen na een minuut of 8 de gewenste bruinheid hebben bereikt, vist u ze eruit met de schuimspaan. Laat uitlekken in het vergiet, en frituur ondertussen de volgende bollen. Proef af en toe om te controleren of de oliebollen ook van binnen gaar genoeg zijn. Zo niet, doe dan een volgende serie iets langer. Als de bollen van buiten goed donker worden, maar van binnen te zacht blijven, is de olie te heet.
  2. Serveer met poedersuiker.