RECIPE

Appeltaart #2 (Dutch apple pie)

Zelfrijzend bakmeel kan je gewoon vervangen door witte bloem en bakpoeder (1 gram bakpoeder per 100 gram bloem); en met gewone witte suiker kan je dit ook prima bakken hoor! En anders gooi je gewoner suiker even in de keukenmachine, wordt het vanzelf basterdsuiker. Succes erme. Voor mij is het wat te weinig deeg

Author:Toos Vonk
Category:Pies
Cuisine:Dutch
Rating:
 (2)

Ingredients

150 gr rozijnen
Deeg
250 g unbleached flour
1/2 tsp. baking powder (2.5 grams)
ei
10 tbsp. (room) boter, koud
80 gr witte basterd suiker
snufje zout
1/2 citroen, shaved peel only
Vulling
1 kg goudreinetten (golden delicious) of rode boscoop appelen
1/4 citroen, juice only
40 gr basterd suiker (or regular sugar in the kitchen machine)
3 tsp. kaneel

Instructions

  1. Laat de rozijnen 10 minuten wellen in lauw water.
  2. Verwarm de oven voor op 175C (350F)
  3. Doe het meel in een beslagkom. Klop het ei los en bewaar 'n beetje om later het deeg mee te bestijken. Roer de rest door het meel.
  4. Snijd de koude boter in stukjes en voeg die toe, samen met de suiker, wat zout en de geraspte citroenschil. Kneed het deeg tot een geheel en laat 15 minuten op een koele plaats rusten. (Kan ook in een staande mixer.)
  5. Schil de appeln, snijd ze in schijfjes of dobbelsteentjes en meng die met de rozijnen, citroensap, 40 gram suiker en kaneel.
  6. Vet de vorm in en gebruik driekwart van het deeg om de bodem en de rand mee te bedekken. Prik er met een vork wat gaatjes in. Doe het appelmengsel er in en druk dit met 2 handen aan.
  7. Gebruik de rest van het deeg om lange slierten te maken en leg die kruislings over de vulling. Druk de uiteinden vast op de randen van het deeg,dat al in de vorm zit. Bestrijk het deeg met het over gebleven ei.
  8. Zet de appeltaart onder in de oven en bak hem gaar in ca 1 uur. Laat de taart daarna afkoelen in de springvorm tot de korst stevig is .