RECIPE

Gevulde Speculaas (Dutch cookie)

Koekkruiden bestaan uit een mengsel van gemberpoeder, kaneel, kardemon en koriander. Speculaaskruiden zijn koekkruiden met daaraan gemalen kruidnagels toegevoegd. Cost Plus World Market verkoopt amandelspijs rond de kersttijd. Je zou het zelf kunnen maken van 150 g gepelde amandelen, 150 g suiker, 1 klein ei en de geraspte schil van 1 citroen. Maal de amandelen door een amandelmolen of door een vleesmolen (niet met de messen van een keukenmachine / blender, daar er anders te veel olie vrijkomt). Vermeng ze met de overige ingrediënten en maal deze vochtige massa nog een keer. Laat de amandelspijs liefst enige tijd (minstens 4 dagen) in een afgesloten jampot staan, dit verhoogt de smaak.

Author:Inspired by hermans.org
Category:Cookies
Cuisine:Dutch
Rating:
 (2)

Ingredients

Dough
250 g unbleached white flour
1/2 tbsp. baking powder
160 g butter
150 g brown sugar
1 pinches salt
2 tbsp. speculaaskruiden
2 tbsp. milk
Filling
300 g amandelspijs
eggs
1/2 tbsp. orange peel (or lemon peel)
Assembly
egg
20 g almonds

Instructions

  1. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg de boter toe. Snij de boter met twee messen in kleine stukjes. Doe de suiker, zout, speculaaskruiden en melk erbij en kneed met koele handen tot een samenhangend en soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 2 uur in de koelkast rusten.
  2. Verkruimel intussen de amandelspijs en voeg 2 eieren en het sinaasappelrasp toe. Roer alles tot een gemakkelijk uit te smeren massa. Vet een bakvorm van 20x20 cm in (8x8").
  3. Verwarm de oven voor op 175 °C (350 °F (165 °C)).
  4. Strooi wat bloem over het aanrecht en rol het deeg uit tot een lap van 40x20 cm (8x16"). Snijd het deeg in twee stukken en leg 1 plak in de bakvorm. Klop het derde ei los en bestrijk de deeglap ermee. Verdeel het amandelspijs-mengsel over het deeg. Leg de tweede deeglap erop en druk het wat aan. Bestrijk ook deze deeglap met losgeklopt ei en druk de amandelen in het deeg.
  5. Bak de speculaas in 40 minuten bruin en gaar.